Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Η διατροφή στη διάρροια

Η διάρροια είναι μια διαταραχή του εντέρου όπου παρατηρείται αυξημένη ή συνεχής αποβολή κοπράνων σε ρευστή μορφή.
Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια και η αιτιολογία ποικίλλει. Έτσι, μπορεί το έντερο να έχει επηρεαστεί απο την κατανάλωση κάποιου ακατάλληλου τροφίμου, είτε να υπάρχει στον οργανισμό κάποια ιογενής ή μικροβιακή λοίμωξη. Η λήψη φαρμάκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάρροια ενώ αυτή την ενοχλητική κατάσταση βιώνουν συχνά ασθενείς με νοσήματα του πεπτικού (νόσος Crohn, ελκώδη κολίτιδα κ.α.), ανοσοκατεσταλμένοι (ασθενείς με HIV-AIDS, μεταμοσχευμένα άτομα κ.α.), ασθενείς υπο ακτινιθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Επίσης  διάρροια μπορεί να εμφανίσουν και άτομα που κάνουν κατάχρηση καθαρτικών ή αλκοόλ.

Η διατροφική στήριξη του ατόμου με διάρροια ποικίλλει κι εξαρτάται απο το είδος και την ένταση της διάρροιας. 
Όταν η διάρροια είναι πολύ έντονη και το άτομο δε μπορεί να ανεχτεί καμία τροφή τότε πιθανότατα θα χρειαστεί παρεντερική διατροφή (σίτιση μέσω φλεβικού καθετήρα) για κάποιο χρονικό διάστημα. 
Έπειτα, κι εφόσον βελτιωθούν τα συμπτώματα, το άτομο μπορεί σταδιακά να περάσει σε δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, λακτόζη και φυτικές ίνες. 
Στη συνέχεια, ανάλογα και τα τρόφιμα που γίνονται ανεκτά απο το κάθε άτομο, θα πρέπει να εισάγονται σταδιακά στερεά τρόφιμα. 

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δωθεί στην κατανάλωση υγρών επειδή η διάρροια προκαλεί αφυδάτωση

Οξεία φάση-συμβουλές 

  1. Δοκιμάστε να πιείτε τσάι ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συνοδέψτε το με φρυγανιές ή λευκό ψωμί
  2. Το γεύμα σας μπορεί να είναι ρύζι βρασμένο καλά (λαπάς) ή φιδές, με την προσθήκη χυμού λεμονιού και αλατιού
  3. Μπορείτε να καταναλώσετε μικρή ποσότητα μπανάνας ή βραστού μήλου ενδιάμεσα
  4. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τακτικά νερό για να αποφύγετε την αφυδάωση
Όταν τα συμπτώματα είναι ήπια

  • Προτιμήστε ζυμαρικά, ρύζι, λευκό ψωμί και αρτοσκευάσματα απο λευκό αλεύρι (φρυγανιές, παξιμάδια, κράκερ)-αποφύγετε δημητριακά και ψωμί ακατέργαστα, πλούσια σε φυτικές ίνες (ολικής άλεσης, σίκαλης, πολύσπορα)
  • Καταναλώνετε άπαχο κρέας (κοτόπουλο, κουνέλι, γαλοπούλα) και ψάρι, ασπράδια αβγών-αποφύγετε κρέας με πολλά λιπαρά και σκληρή υφή, κρόκους αβγών, όσπρια και άλλα τρόφιμα που προκαλούν αέρια
  • Μπορείτε να πίνετε χυμούς φρούτων και λαχανικών σουρωμένους χωρίς υπόλλειμμα, σούπες λαχανικών και ψητά/βραστά φρούτα ή κομπόστα-αποφύγετε τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα (εκτός μπανάνας)
  • Μαγειρέψτε τα κατάλληλα τρόφιμα ψητά ή βραστά και αποφύγετε την προσθήκη λιπαρών και έντονων καρυκευμάτων, μπορείτε ωστόσο να προσθέσετε λίγο λεμόνι και φυσικά αρωματικά σε μικρή ποσότητα
  • Καταναλώνετε αρκετό νερό και ροφήματα βοτάνων (χαμομήλι, τσάι, φασκόμηλο), μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι-αποφύγετε το αλκοόλ, τον καφέ και τα ανθρακούχα ροφήματα

Εάν δεν παρατηρήσετε σημαντική βελτιώση στα συμπτώματα μετά απο 2-3 ημέρες και η διάρροια επιμένει, επισκεφτείτε το γιατρό σας για να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία και να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία.  

Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.