Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Νηστίσιμα κουλουράκια με κακάο κι ελαιόλαδο

Υγιεινά και νόστιμα κουλουράκια για την περίοδο της νηστείας αλλά και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους όλο το χρόνο.

Φτιάχνονται εύκολα και διατηρούνται για αρκετές ημέρες. Δοκιμάστε τα!




Υλικά (30 κουλουράκια)

100ml ελαιόλαδο
100ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 κουταλιές λικέρ κακάο (ή κονιάκ)
1/2 κουταλάκι σόδα φαγητού
1 κουταλάκι μπέικιν
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
100γρ. ζάχαρη
350γρ. αλεύρι 
50γρ. κακάο σκόνη άγλυκο


Σε μεγάλο μπολ βάζετε το κακάο, το αλεύρι και το μπέικιν (καλύτερα να τα έχετε κοσκινίσει πριν). 
Σε άλλο μπολ βάζετε το λάδι, το χυμό, τη ζάχαρη και το ξύσμα απο το πορτοκάλι. Ανακατεύετε με ένα σύρμα να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Παίρνετε ένα ποτηράκι και διαλύετε τη σόδα στο λικέρ, προσθέτετε στα υγρά υλικά κι ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε σταδιακά τα στερεά υλικά (αλεύρι κλπ) και ζυμώνετε ώστε να έχετε μια ζύμη ομοιογενή, σχετικά μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια.

Στρώνετε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. 
Πλάθετε μπαλάκια ζύμης (στο μέγεθος ενός καρυδιού)και τα πατάτε λίγο να πλατύνουν. 
Τοποθετείτε στο ταψί, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (θα φουσκώσουν λίγο στο ψήσιμο).

Ψήνετε στους 160-170 βαθμούς στον αέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 20 περίπου λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Θα πρέπει να είναι μαλακά αλλά συμπαγή απο την κάτω πλευρά. 
Τότε βγάζετε απο το φούρνο κι αφήνετε να κρυώσουν. 

Φυλάσσετε σε φαγητοδοχείο που να κλείνει καλά.


Η συνταγή είναι της σεφ Μαρίνου Νικόλ (nicolscooking.gr)




Related Posts:

  • Ταχίνι:ένα τρόφιμο-φάρμακο ! Το ταχίνι είναι μια πάστα που προέρχεται απο την άλεση των σπόρων σουσαμιού. Λόγω των πολλών και ωφέλιμων συστατικών του αποτελεί μια υπερτροφή και καλό είναι να συμπεριλαμβάνεται τακτικά στο διαιτολόγιό μας.  Χ… Read More
  • Κουλούρι : 5 λόγοι για να το προτιμήσετε ! Ποιός δε γνωρίζει το κουλούρι Θεσσαλονίκης, το σουσαμένιο εκείνο παραδοσιακό σνακ που η γεύση του δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο ! Πρωτοεμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη  (προερχόμενο απο την Κωνσταντινούπολη) αλλά πλ… Read More
  • Λιπαρά διατροφής και χοληστερίνη : πώς σχετίζονται Η επίδραση του διαιτητικού λίπους  (των λιπαρών δηλαδή που εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της τροφής) στη χοληστερίνη του αίματος είναι κάτι που έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια. Αντικείμενο ερευνών έχ… Read More
  • Γιατί οι αθλητές χρειάζονται μαγνήσιο; Τι είναι το μαγνήσιο; Το μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο απολύτως απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συμμετέχει σε αναγκαίες λειτουργίες (παραγωγή ενέργειας, κυτταρική ανάπτυξη, πρωτεϊνοσύνθεση, ρύθμιση της πίεσ… Read More
  • Παστέλι : ένα πραγματικό super food! Το παστέλι είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει πλήθος ωφέλιμων συστατικών. Αποτελεί ένα απο τα παραδοσιακά Ελληνικά γλυκίσματα με ρίζες στην αρχαιότητα και συνδέεται άμεσα, ειδικά στα νησιά, με κοινων… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.