Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Πετιμέζι : ο "μαύρος χρυσός" της κουζίνας !

Τι είναι το πετιμέζι 
Το πετιμέζι είναι εκείνο το σκουρόχρωμο κολλώδες υγρό που προέρχεται απο το βράσιμο του μούστου, πριν αρχίσει η ζύμωση. Έχει υφή σιροπιού και είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και ζάχαρη. Η γεύση του είναι μεν γλυκιά αλλά στο τέλος αφήνει στο στόμα μια ελαφριά αίσθηση πικράδας. 


Θρεπτική αξία-ιδιότητες

Στην ουσία πρόκειται για μια συμπυκνωμένη μορφή των σταφυλιών οπότε το πετιμέζι  διατηρεί τα περισσότερα απο τα ωφέλιμα συστατικά του φθινοπωρινού αυτού φρούτου. 

Είναι πλούσιο σε ενέργεια καθώς στα 100 γραμμάρια αποδίδει περίπου 300 θερμίδες. Το πετιμέζι αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, γι αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα με αυξημένες ανάγκες σε αυτά τα στοιχεία, όπως είναι οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη, τα μικρά παιδιά και οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegan). Επίσης περιέχει αρκετές βιταμίνες (κυρίως συμπλέγματος Β), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο). Ακόμα, το πετιμέζι είναι πηγή αντιοξειδωτικών οπότε μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να περιορίσει τη φλεγμονή. Ταυτόχρονα η τακτική κατανάλωσή του συμβάλλει στην αντιγήρανση, στη βελτίωση των οστών και στην πρόληψη της αναιμίας.

Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο πετιμέζι προσδίδουν άμεσα ενέργεια ενώ εάν αυτό καταναλωθεί μαζί με πρωτεϊνούχα τρόφιμα, δεν επηρεάζει σημαντικά το ζάχαρο του αίματος.

Είναι ένα προϊόν που μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό, όταν έχει παρασκευαστεί με τον κατάλληλο τρόπο. 

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Το πετιμέζι στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν μαζί με το μέλι στην παρασκευή γλυκισμάτων, ενώ στη σύγχρονη εποχή δυστυχώς αυτό το πολύ ωφέλιμο τρόφιμο έχει παραγκωνιστεί κι έχει αντικατασταθεί απο τη ζάχαρη.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της ζάχαρης σε γλυκά, σε ροφήματα (τσάι, καφές), μπορεί να προστεθεί σε smoothies αλλά και σα σιρόπι πάνω απο το γιαούρτι ή να καταναλωθεί μαζί με τυρί ! 

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε πετιμέζι στις διάφορες μαρινάδες ή στα dressing για τις σαλάτες σας. Δοκιμάστε να περιχύσετε πετιμέζι πάνω απο ψιλοκομμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς και θα έχετε ένα πολύ υγιεινό όσο και  γευστικό επιδόρπιο...


Αθανασία Κακλαμάνου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc 




Related Posts:

  • Ποιός ο ρόλος του ασβεστίου στην υπέρταση; Η αντιμετώπιση της υπέρτασης δεν είναι εύκολη, όπως φαίνεται απο το φτωχό έλεγχο αυτής σε ασθενείς με την πάθηση. Μόνο ένα 35% των ατόμων με αυξημένη αρτηριακή πίεση καταφέρνουν να την ελέγξουν επαρκώς. Η μικρή ανταπόκρισ… Read More
  • Γάλα:απαραίτητο ή επικίνδυνο; Το γάλα και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντικό μέρος στη διατροφή μας για περισσότερα απο 5000 χρόνια και συμπεριλαμβάνονται στις επίσημες διατροφικές συστάσεις πολλών χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο. … Read More
  • Ποιός ο ρόλος του ασβεστίου στην αθλητική διατροφή; Το ασβέστιο είναι ένα απο τα στοιχεία "κλειδιά" στην αθλητική διατροφή, αφού εκτός απο τον προφανή ρόλο του στη διατήρηση της καλής υγείας επηρεάζει άμεσα και την αθλητική απόδοση.  Επειδή το ασβέστιο συμμετέχει σε … Read More
  • Ταχίνι:ένα τρόφιμο-φάρμακο ! Το ταχίνι είναι μια πάστα που προέρχεται απο την άλεση των σπόρων σουσαμιού. Λόγω των πολλών και ωφέλιμων συστατικών του αποτελεί μια υπερτροφή και καλό είναι να συμπεριλαμβάνεται τακτικά στο διαιτολόγιό μας.  Χ… Read More
  • Πετιμέζι : ο "μαύρος χρυσός" της κουζίνας ! Τι είναι το πετιμέζι  Το πετιμέζι είναι εκείνο το σκουρόχρωμο κολλώδες υγρό που προέρχεται απο το βράσιμο του μούστου, πριν αρχίσει η ζύμωση. Έχει υφή σιροπιού και είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, χωρίς συντηρητικά, χ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.